Opmerking
22. DE CHINESE ABACUS, DISCIPLINE EEN NOODZAAK
- Details
- Categorie: Database
Al van kinds af aan was ik geïnteresseerd in de oude Chinese cultuur, vooral de hoogstaande meesters, de Chinese wijzen zoals Kong Fu Tze (Confucius), Lao Tze (Lee Er), Wa To, Meng Tze, Lee Tze, Xun Tze, Zhuang Tze etc.
De hedendaagse geleerden over de hele wereld zien Confucius als de meest invloedrijke denker in de menselijke geschiedenis. Hij eerde niet de adel van het bloed, maar de adel van het gemoed. De Chinezen noem ik het “volk der goden”. Ze zijn de oudste levende cultuur der wereld. Waarom is dat zo?
Door drie filosofieën: Foe-Loe-Tao: Boeddhisme, Confucianisme en Taoïsme. Mocht het in het land slecht gaan, dan zijn ze met zijn allen taoïstisch. Gaat het in het land heel goed, dan zijn ze allemaal confucianistisch. Mochten er epidemieën zijn, dan zijn ze allen boeddhistisch. Het volk voelt zich hierdoor veilig en zij blijven steunen op hun cultuur in de wetenschap dat zij het daardoor altijd redden. Een heel belangrijk gedeelte van hun cultuur is de wiskunde, met name de oer-wiskunde of Tenkan Tietse die op het Ja-Nee-Systeem baseert, net als onze computers. Die oude wijsgeren hebben ook de ABACUS (SUAN PAN) uitgevonden, die tot heden toe in China veelvuldig gebruikt wordt. Elk kind op school leert dan ook nog daarmee te rekenen. Alleen als je op jonge leeftijd, tussen 5 en 10 jaar, leer daarmee te rekenen zou je de abacus ook optimaal kunnen gebruiken. Voor volwassenen is het onmogelijk om dit nog te leren. Hoe werkt het dan?
Ik noem het een universele denk-reken-methode! De oude Chinese wijsgeren zijn van de I Ging, het boek der veranderingen, over gegaan op de Suan Pan, de abacus. Zij delen de abacus dan ook in twee delen namelijk hemel en aarde. Bij het rekenen met de abacus worden beide hersenhelften gebruikt. Dat is nodig om heel snel ook gecompliceerde rekenopdrachten te kunnen berekenen. Dat gaat vele malen sneller als met een computer. Het principe baseert op twee functies, horen en gebruik van je vingers (Yin-Yang-Principe). In de linker hersenhelft word het rekenkundig probleem opgeslagen terwijl de vingers heel vlug de abacus bedienen en aan het einde gaat de rechter hersenhelft meteen de oplossing geven. Nadat het kind volledig getraind is de abacus te gebruiken, is het vanaf nu in staat alle rekenkundige problemen zonder abacus op te lossen.
Door te horen en de vingers te bewegen worden impulsen naar te hersenen gestuurd met het zelfde resultaat als of de abacus nog daadwerkelijk gebruikt word. Wij gebruiken voornamelijk de linker hersenhelft, het verbaal denken, en verwaarlozen het rechter gedeelte. Hierdoor krijg je een eenzijdig bekrompen denkvermogen. Chinese kinderen hebben minimaal per week 12 uren les in wiskunde. De Chinezen meten dan ook de intelligentie van een kind aan zijn prestatie in wiskunde. Daardoor dat zij van kinds af aan getraind zijn beide hersenhelften te gebruiken, zijn zij ons westerlingen vele malen superieur, wat vooral in de handel zichtbaar is. Daarom voorspel ik dat tussen nu en 20 jaar de Chinezen heel Azië zullen beheersen. En dan komt Europa aan de beurt. Dit doen zij niet met oorlog voeren maar met handel drijven. Hun filosofie is deze: “Beter een duim vooruit als een hand terug!”
Ja, maar toch ondanks alles zegt de Oer-Taoïst Dschero Khan:
“De mensheid is nog niet in staat de medemensen te dienen, dus lief te hebben, laat staan in hun geloof hun god te dienen!”
Dschero Khan Chen Tao Tze (Tao Se)Ambassadeur
Chinese Cultuur voor Europa benoemd door de Republic of China
Prof. Dr. Med. CTM, verbonden als psychiater afdeling kinderpsychiatrie Universiteit Düsseldorf
DISCIPLINE EEN NOODZAAK?
Volgens Chinese psychologen en antropologen is er geen respect en geen discipline meer te bekennen bij Nederlandse scholieren. Met blik op de toekomst zullen deze scholieren in hun toekomstige beroepsleven er heel veel last van krijgen omdat zij zich in de korte toekomst moeten meten met hun Chinese beroepskolleges, die absoluut gedisciplineerd zijn en daarom op elk niveau van hun zullen winnen.
China is op weg de grootste handelsmacht van de wereld te worden en daardoor zijn wij gedwongen met hun samen te werken, weliswaar op hun niveau.
Dit zegt Dschero Khan Chen Tao Tze, Chinese Antropoloog ROC, die de Chinese wereld door en door kent.
(zie ook hier onder diploma van Sino-Oceanian Cultural and Economic Association, Republic of China)