Opmerking

27. Vredes missie Belfast

  

In 1691 heeft een Nederlander het verpest in Ierland

(zie http://www.scholieren.com/werkstukken/15654 )

En in 1971 gaat de Nederlander (de Mongoolse

Prince Dschero Khan) het weer goed maken (proberen

altans)...

 

In 1971 ging Dschero Khan naar Belfast, Noord Ierland, om te proberen een bestand te leggen tussen de katholieken en de protestanten. Hij huurde bij de KLM een vliegtuig dat hem naar Belfast bracht. Dschero was gekleed in het zwart als een boeddhistische Zen monnik en had een rugzak vol met pamfletten bij zich (zie foto). Hij deelde de pamfletten uit tijdens de oranjemarsen en aan de hele bevolking van Belfast.

Dschero Khan bezocht dominee Ian Paisley en kardinaal Conway. Dominee Paisley wilde heel graag vrede, maar kardinaal Conway was erg bang en wilde niet met Dschero Khan op de foto. Hij wilde zich er niet mee bemoeien. Dit werd zó bekend, dat Dschero Khan hierdoor in de kranten en op tv kwam.

Tijdens de protesten werd Dschero Khan in zijn rechter bovenarm en in het nog zien. Ook in Nederland kwam hij in het nieuws. Zelfs van koningin Juliana kreeg hij een dankbrief voor zijn inzet voor de vrede. Het belangrijkste vandeze actie was dat Dschero Khan een bloedbad heeft weten te voorkomen tussen de katholieken en de protestanten. Na deze negendaagse vredesmissie ging hij doodmoe terug naar Nederland om zich voor te gaan bereiden op een actie tegen het kolonelsregime in Griekenland, maar dat is weer een ander hoofdstuk.

belfast 01 belfast 02
   
belfast 03 belfast 04
   
belfast 05 belfast 06
   
belfast 07 belfast 09
   
   
   
belfast 08 belfast 10
   
belfast 11 belfast 12
   
belfast 13 belfast 14
   
belfast 15 belfast 16
   

 

 

 

 mission of peace dk paisley wil vrede 001