Opmerking

46. Biografie - De laatste Khan - [BOEK INFO+FILM]

 

Prins Ganyuurin Dschero Khan (1928) stamt af van Djenghis Khan, de legendarische Mongoolse vorst en wereldheerser. Hij heeft gestreden in negen oorlogen. Hij kon met één vuistslag een stier doden, en met enkele vingerbewegingen een mens. Hij is een meester in oosterse wijsheid en vechtkunst. Geen grotere krijger dan deze waardige opvolger van zijn roemrijke voorvader.
De kleine Dschero, voorbestemd om koning van Mongolië te worden, moet zijn land begin jaren '30 verlaten, op de vlucht voor de communisten. Een taoïstische monnik brengt hem naar China. Na een tocht vol ontberingen verzeilt de jongen in Indonesië, waar hij geadopteerd wordt door een Nederlandse soldaat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog neemt Dschero de wapens op tegen de Japanners, later tegen de rebellen. Hij verschijnt op het strijdtoneel in Korea, Vietnam, Cambodja, Laos en Irak. In Taiwan adviseert hij de regering. Hij werkt voor de CIA en de Duitse Bundesgrenzschutz.
Maar de hoogste vervulling vindt Dschero Khan in de vechtkunst. Hij introduceert kungfu, karate en tal van andere oosterse krijgssporten in Europa. Overal in de wereld richten zijn leerlingen scholen en verenigingen op. Dschero zelf bekwaamt zich ook in oude en
nieuwe geneeswijzen uit oost en west. Hij is imam, theoloog en wijsgeer. Hij is Mongool, Chinees, Amerikaan en Nederlander. Hij is de laatste Khan.

Karel Michiels (1960) is journalist en auteur. Hij publiceerde biografieën over een aantal opmerkelijke figuren en boeken over voetbal, reizen en cannabis. Met De Rasta Revelatie debuteerde hij in 2008 als romanschrijver onder de rastanaam Jah Shakespear.

BOL.COM De laatste Khan link ISBN 978-90-8924-068-2

 

 delaatstekhan

5 sterren waardering bruna

De dood van Dschero Khan in 2012

In dit boek "de laatste khan" op de laatste bladzijde: 203. Heb ik geschreven dat ik in het jaar 2012 zal sterven. Met deze psychologische test wil ik aantonen hoe de Yin Yang filosofie van de Chinese Taoisten werkt. Dat deze werkelijk gebonden is aan de natuurwetten van aantrekking en afstoting, deze beide krachten die overal en op alles invloed hebben. De enorme krachten die het hele universum bij elkaar houdt en afstoot. Wat Yin en Yang heet. Het universum is vergankelijk en tegelijkertijd ook niet vergankelijk. In begrijpelijke taal: hij krimpt in en dijt uit. Deze oer-oude Chinese filosofie is doordrongen in de Chinese cultuur. Het hele leven heeft hiermee te maken. Hiermee is bewezen dat goed en kwaad een eenheid vormt. Zo ook dag en nacht, man en vrouw, god en duivel, zon en maan, zomer en winter, zelfs leven en dood is een eenheid. enz enz. Er staat zelfs in de Tao-Teh-King van Lao Tse: de parel van het goede is het kwade. Je kan ook zeggen de parel van het kwade is het goede. Het Yin en Yang symbool wat een ei is met twee elementen er in, van afstoten en aantrekken. Deze beide krachten zitten namelijk in dat ei. Deze beide krachten zitten in het hele universum tussen hemel mens en aarde. 

Wat ik wilde aantonen is hoe de mensen kunnen reageren op mijn aankondiging van mijn dood in 2012. (wat natuurlijk niet is gebeurt). De mensen vonden dit erg vreemd. En dat was het ook. Hierop heb ik vele reacties gehad. En dat was mijn hele bedoeling. Toen het 2013 werd en ze zagen me overal nog springlevend rond huppelen, kreeg ik twee soorten commentaren van de mensen. De ene was, ohh wat zijn wij blij dat je nog leeft. Dat zijn gewoon mensen die mij mogen (als het niet cynisch was). Van de ander mensen kreeg je te horen; verrek je bent nog niet dood, wat vreemd? Hoe kun je dan zoiets zeggen? Dit zijn de mensen die mij niet mogen, en waarschijnlijk liever hadden dat ik kapot was gegaan. 

Hier bewijs ik mee dat alles uit twee polen bestaat. Uit een positief element en een negatief element die een eenheid vormt. 

Belgische TV Bladwijzer