Opmerking

67. Stichting Herdenking Japanse Jongenskamp. (S.H.J.J.K.)

 

Stichting Herdenking Japanse Jongenskamp. ( S.H.J.J.K. )

Op 23 aug. 2012 herdachten wij de slachtoffers uit de Jappenkampen van het voormalig Nederlands- Indie te Bronbeek, het militair tehuis voor oud gediende en tevens museum in Arnhem. Een groot aantal deelnemers van de Jongenskampen die toen, tijdens de Japanse bezetting geïnterneerd waren kwamen nu met hun familie bijeen. Het waren nu mannen van hoge leeftijd, maar nog top fit!

Het openingswoord werd gedaan door de voorzitter Dhr. Rob Hagenbeek. De gastspreker was een oud lotgenoot Dhr. Harry Spier.

De officiële opening werd gedaan door de Burgemeester van Arnhem mevr. Krikke en Kolonel Noordanus Commandant van het Tehuis Bronbeek, met de erewacht ( met klewang) van het regiment van heutsz . Er werd een bloemenzee aan bloemenkransen en losse bloemen gelegd, waarna de militaire kapel prachtige klanken ten gehore bracht. Het geheel was zeer goed georganiseerd , en het Idonesische eten smaakte voortreffelijk en was in een woord “geweldig”.

herdenking japans jongenskamp in indonesie aug 2012 te brombeek arnhem 8

herdenking japans jongenskamp in indonesie aug 2012 te brombeek arnhem 11

  Burgemeester uit Arnhem mevr. Krikke met links van haar Kolonel Noordanus Commandant van het Tehuis Brombeek, daarachter Dschero Khan.
   

herdenking japans jongenskamp in indonesie aug 2012 te brombeek arnhem 22

De geïnterneerden, zij die het overleeft hebben
 

herdenking japans jongenskamp in indonesie aug 2012 te brombeek arnhem 26

herdenking japans jongenskamp in indonesie aug 2012 te brombeek arnhem 2

Het militair orkest Klewang erewacht van het Regiment van Heutsz
   

herdenking japans jongenskamp in indonesie aug 2012 te brombeek arnhem 36

herdenking japans jongenskamp in indonesie aug 2012 te brombeek arnhem 46
Dschero Khan brengt een militaire groet voor de slachtoffers van het Japanse kamp in Indië. Herman A. Celosse P.E. LT. Colonel Engineer US Army (retired) en Dschero Khan

 

Na het heerlijke eten in Brombeek, heeft het lot nog iets voor Dschero Khan in petto, het toeval wil dat hij een kennis uit het Japanse Jongenskamp Tjiemahi in Indië ontmoet. De heer Herman A. Celosse P.E. LT. Colonel Engineer US Army (retired) heeft met mij samen in Vietnam gediend als Specialties Combat Engineer Militairy intel civil affairs. Ook hij is hoog gegradueerd en heeft zijn opleiding gehad als eerste bij het Nederlandse leger en later bij de USA Fort Braag JFK Kennedy Center. Tegenwoordig woont hij in Zweden. (zie foto)