Opmerking

54. DK is trots op Koreaanse NDVN [zie ookFILM]

 
Regiment van Heutsz

Wat het Nederlandse volk moet weten is dat:

De bloedigste oorlog aller tijden de Koreaanse oorlog is. Ook Nederlandse soldaten hebben hier aan mee gevochten.

Deze oorlog was een grote hel, wij hebben gevochten, voor de vrijheid van Zuid-Korea maar als de Verenigde Naties en Amerika deze oorlog verloren hadden was heel Europa eraan gegaan en was er een derde wereld oorlog uitgebroken. De mensen moeten dit respecteren en hier dankbaar voor zijn.

Maar weinig mensen weten dat het leger van de Noord-Koreanen eigenlijk veel meer kans had om deze oorlog te winnen, ze hadden een super profesioneel, gedreven en zeer goed bewapend (high-tech) leger, met veel meer manschappen dan wij. Het is eigenlijk een wonder dat we die oorlog gewonnen hebben. 

Door deze oorlog is Dschero Khan heel hoog gedecoreerd door zowel de Amerikaanse- als Koreaanse President.

Zijn onderscheidingen van de Koreaanse oorlog zijn allen bij Koninklijk besluit geregistreerd bij het Ministerie van Defensie in Den Haag, afdeling onderscheidingen.

Zij die gediend hebben bij het N.D.V.N. waren allemaal grote helden en dat mag nooit vergeten worden.

Koreaanse oorlog

Toen Dschero Khan het stuk las in Checkpoint, juli-aug 2013|nr6, over “Stinky Hill” of “Heuvel 340” tijdens de Koreaanse oorlog, kwam de geur van de lijken die daar toen lagen te rotten door het warme zomerweer, in alle hevigheid weer naar boven. Deze stank was vreselijk. Daarom heet die heuvel ook “Stinky Hill". Dschero Khan zal deze stank nooit vergeten. Een Korea veteraan kun je herkennen aan de badge met een Indianenkop (Indian Head) in de witte ster op zijn linker mouw, het embleem van de 2de US Div. Indian Head (symbool voor de ware moed van de Amerikaanse Indianen die vochten tegen de blanken). Dit is een beroemde Amerikaanse divisie die overal ter wereld gevochten heeft. Destijds was Dschero Khan als ex-sniper aangesteld omdat hij als fijn mechanieker geschoold was, als bataljon wapen meester c.q. geweermaker van de staf A compagnie. Hij zorgde ervoor dat het hele bataljon over bewapend was met .30-ers, .50-ers, bars, handgranaten en munitie om zo te zorgen voor een grote vuurkracht. Zo zorgde hij ook voor een overvloed aan stookolie voor de hele compagnie, zodat de jongens het lekker warm hadden in de barre kou van Korea. Hij lachte zich altijd rot wanneer hij (toen hij nog zo'n jonge jongen was) bij alle compagnieën van het NDVN de wapens moest inspecteren. Iedereen moest in de houding staan, zelfs de officieren. Hij voelde zich daarom net een generaal. Dit waren mooie momenten voor hem om te lachen. Dat is nu eenmaal het protocol van het militair zijn. Toen Dschero Khan weer naar huis ging moest hij zijn wapenarsenaal overgeven aan zijn opvolger. En daar klopte administratief geen snars van. Hij kreeg zogenaamd zwaar op zijn kloten van zijn kommandant, maar werd wel drie maal buitengewoon bevorderd voor zijn geweldige inzet.

FILM

korea usa ondersch

Foto eigendom copyright © N.D.V.N.  V.O.K.S. LC Schreuders.   

Korean war veterans of the Netherlands visit Washington DC (President Bush) in Amerika U.S.A. With an old cutlass (klewang) honor guard of the regiment of Heutz. 

ndvn korea1Foto gemaakt door Dschero Khan.

The Dutch army in Korea the 2nd US division 38th infantarie Inf.Reg. N.D.V.N.

ndvn dschero khan in korea

Deze foto werd door Dschero Khan gemaakt een paar maanden na stinken hill.

Van de film met de affaire: "de laatste patrouille van het NDVN", die in een Chinese hinderlaag liep. 

The Dutch army in Korea the 2nd US division 38th infantarie Inf.Reg. N.D.V.N.

(N.D.V.N.= Nederlandse Detachement Verenigde Naties, 1950-1954 http://home.tiscali.nl/swankhuizen/korea/korea_index.htm).  

 ndvn korea 1950 1954 boek

Deze informatie kunt terug halen uit het boek:

NDVN korea 1950 1954 titel boek

Zie ook § 2. The four most important documents

Vertaald naar het Duits: 

ndvn dl1

 ndvn dl2

ndvn dl3

ndvn dl4