Opmerking

59. Klewang vereniging oud korps marechaussee

Klewang vereniging oud korps marechaussee

Voorzitter: Generaal titulair Dschero Khan

Secretaris: Generaal titulair Ludwig Gasteiger

Leden betalen geencontributie.

ijzervreter van heutsz

 maandblad voks oud korea stijders heutsz

Kolonel Leen Schreuders oud voorzitter van de V.O.K.S. Vereniging Oud Korea Strijders in het zonnetje gezet.

Voor Dschero Khan was Kolonel Schreuders een geboren militair, in hart en nieren, waarschijnlijk een van de beste Kolonels die het Nederlandse leger na 1970 heeft gehad. Een echte praktijk officier, met gevoel, instinct, lef en intelligentie, daar zijn er maar heel weinig van. Hij vocht als een leeuw voor onze jongens en onze vereniging. Er heerst bij ons echte eendracht en grote kameraadschap. Als een van ons dood gaat is er altijd een dodenwacht van onze leden, dat vindt je waarschijnlijk alleen in onze vereniging. Hij was de steunpilaar van de VOKS, zo was ook onze eerste voorzitter Generaal Gerrit Nicolaas Tak gestorven in zijn harnas voor de VOKS. (in de trein naar een vergadering). Zonder Leen Schreuders waren de oud Koreanen in een vergeet hoek geraakt, Leen heeft 33 jaar lang als bestuurslid gefunctioneerd, en in 2007, op hoge leeftijd, is hij voorzitter geworden van de VOKS en kreeg daarbij grote steun van zijn lieve vrouw Eileen. Eileen was een vrouw uit een stuk, die pal achter hem stond, een echte vrouw van een militair. Zij hielp hem om het VOKS blad uit te kunnen geven. Dankzij deze twee was het telkens weer een prachtig informatief blad. Met Leen en zijn vrouw heeft Dschero Khan een sterke band en hij beschouwd hun als echte goede kameraden. Dschero Khan is zeer trots op deze mensen, zij weten heel veel uit zijn avontuurlijke leven. Moge de blauwe hemel hun allen beschermen.

Een pluimpje voor de nieuw voorzitter Kees Motshagen die het super goed doet, en het VOKS blad weer naar een hogere dimensie lift. Best Kees, heel veel succes als voorzitter, en moge de blauwe hemel ook jou en je familie beschermen.

Dschero Khan is trots dat bij de VOKS hoort en bij het regiment van Heutsz. En leest nog steeds met veel plezier het VOKS blad.

schreuders le 2in1

Mevrouw Schreuders, Leen Schreuders en Dschero Khan in zijn Duitse uniform, tijdens het afscheidfeest in Horst waar ook de Duitse Klewang vereniging afscheid nam.

klewang dk

Deze klewang is al vanaf 1943 in het bezit van Dschero Khan. Het is een verlengstuk van zijn rechter arm geworden. Hij koestert deze bijna 90 jaar oude klewang meer als 10 kilo goud. Deze klewang is afkoms-tig van de inheemse kompagnie van de kaderschool te Magelang.
Met deze Klewang heeft Dschero Khan vele vrouwen en kinderen kunnen redden van een gruwelijke dood met een bamboespeer.

Zo werd er in Zuid-Bandung eind 1944 begin 1945 een cidel met Hollandse blanke vrouwen en kinderen aangevallen door Indonesische ploppers. Velen van deze vrouwen en kinderen werden op een barbaar-se manier afgemaakt. Gelukkig kwam Dschero Khan net op tijd tussen beide en ging met zijn klewang als een beest tekeer tegen de ploppers. Hij dode er heel snel, heel erg veel met zijn klewang dat ze zo schrokken dat ze weg renden.
Dschero Khan is wel op zijn rechter schouder getroffen door een gifpijl. Gelukkig werd hij door een Zwitserse Arts Dr. Smits, die woonde aan de Gangbruin en Tijse te Bandung, behandeld en na een paar weken was hij weer helemaal beter.
Als Dschero Khan komt te overlijden laat hij zich crimeren en gaat deze Klewang met hem mee in de crimatie. Zo neemt hij zijn trouwe goede vriend met zich mee, het onbekende in.

klewang vereniging dk

 De klewangvereniging oud-korpsmarechaussee van het NIL in Atjeh, van de laatste klewang vechter op aarde, Prins Dschero Khan, Chen Tao Tze.

 

Vechten met twee klewangs

In de bersiap tijd in Indonesië vocht Dschero Khan wel eens met twee klewangs. Hij had zichzelf geleerd om met twee klewangs om te gaan. Om met beide klewangs te leren vechten kun je het beste oefenen in een bananen plantage. Bananenstammen kappen zowel links als rechts, velen malen achter elkaar. Dit verhoogt de overwinningskans in een gevecht. Man tegen man of tegen meerderen tegenstanders.

Zijn spreuken over zijn favoriete wapen de klewang:

1) Het zwaard dood nooit mensen, alleen mensen doden mensen met het zwaard.

2) Een goed zwaard blijft altijd in zijn schede, dit hangt alleen maar af, is het oorlog of vrede.

3) Een klewang kent geen pijn, wel bij een ander.

4) Een klewang wordt nooit moe, zijn conditie is onbeperkt.

5) Wanneer een klewang één wordt met je armen, dan ben je een klewang vechter. (dit is een Acehse spreuk).

6) Een klewang kent geen leeftijd, wanneer je hem goed verzorgt gaat hij honderden jaren mee.

7) Eén worden met de klewang is jou grote liefde, maar helaas het komt maar van een kant.

8) Je leert een klewang heel goed te begrijpen, alleen door hem te gebruiken in het gevecht.

9) Een klewang kent tegen de zon, tegen water, tegen zand of blubber, heeft nooit honger of dorst, hij praat en zeurt niet. Je hebt hem nodig maar hij jou niet.

  klewang z   klewang badge

ma dk demo mes samurai

Dschero Khan in actie tijdens een demonstratie met een Birmaans zwaard en Birmaans dolk (mes). Deze Birmaanse zwaarden worden gebruikt door de inwoners van Cambodja, Laos, Thailand, Birma en Vietnam. Het zijn hele lichte, scherpe zwaarden, makkelijk om mee te vechten. Hij is van alle markten thuis.

Mongolian Office Horst 13 december 2013

 IMG 1931

Opname in Dschero’s keuken op zijn verjaardag 28.08.2014

Dscheros Keuken 280814

 

........ en in Chinarestaurant dezelfde dag. Misschien laatste keer dat Dschero met zijn beste vriend Kolonel Schreuders verjaardag kon vieren. 

        Chinarestaurant 280814 1  Chinarestaurant 280814 3

 IMG 1684